БУХГАЛТЕР

Главная » 2011 » Май » 6 » При осуществлении каких операций применяются обычные цены? Кто признается связанным лицом согласно НКУ?
14:58
При осуществлении каких операций применяются обычные цены? Кто признается связанным лицом согласно НКУ?
Згідно з пп. 14.1.71 ПКУ звичайна ціна – ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.

До 01.01.2013 р. діятиме п. 1.20 Закону України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств». З 01.01.2013 р. запрацює ст. 39 ПКУ «Методи визначення та порядок застосування звичайної ціни».

Згідно з пп. 153.2.1 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) пов'язаним особам, визначається відповідно до договірних цін, але не менших від звичайних цін на такі товари, роботи, послуги, що діяли на дату такого продажу, у разі, якщо договірна ціна на такі товари (роботи, послуги) відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (роботи, послуги).

Відповідно до пп. 153.2.2 ПКУ витрати, понесені платником податку у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у пов'язаної особи, визначаються виходячи з договірних цін, але не вищих за звичайні ціни, що діяли на дату такого придбання, у разі якщо договірна ціна на такі товари (роботи, послуги) відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (роботи, послуги).

Положення цих підпунктів поширюються також на операції з особами, які не є платниками цього податку, або сплачують податок за іншими ставками, ніж платник податку на прибуток.

Згідно з пп. 153.2.4 ПКУ витрати платника податку, понесені у вигляді сплати процентів за депозитами, кредитами (операціями фінансового лізингу), позиками, іншими цивільно-правовими договорами із пов'язаними з платником податку особами, визначаються відповідно до ставок, визначених у договорі, але не вищих за звичайну процентну ставку за депозит, кредит (позику) на дату укладення відповідних договорів.

Відповідно до пп. 153.2.5 ПКУ доходи платника податку, отримані у вигляді процентів за депозитами, кредитами (операціями фінансового лізингу), позиками, іншими цивільно-правовими договорами із пов'язаними з платником податку особами, визначаються відповідно до ставок процента, зазначених у договорі, але не нижчих від звичайної процентної ставки за депозит, звичайної ставки процента за кредит (позику) на дату укладення відповідних договорів.

Як передбачено пп. 153.2.6 ПКУ, не включаються до складу витрат витрати на оплату винагород або інших видів заохочень пов'язаним з таким платником податку фізичним особам у разі, якщо немає документальних доказів, що таку оплату було проведено як компенсацію за фактично надану послугу (відпрацьований час). За наявності зазначених документальних доказів віднесенню до складу витрат підлягає фактична сума оплати, але не більша, ніж сума, розрахована за звичайними цінами.

Витрати, понесені у зв'язку з продажем/обміном товарів, виконанням робіт, наданням послуг пов'язаним з таким платником податку особам або за операціями з давальницькою сировиною, визнаються в розмірі, що не перевищує доходи, отримані від такого продажу/обміну.

Відповідно до п. 189.1 ПКУ база оподаткування визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайних цін у разі:

– постачання товарів/послуг без оплати, з частковою оплатою їх вартості коштами, у межах бартерних операцій;

– натуральних виплат в рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах із платником податку;

– постачання товарів/послуг у межах балансу платника податку для невиробничого використання;

– постачання товарів/послуг пов’язаній з постачальником особі, суб’єкту господарювання, який не зареєстрований як платник податку на прибуток, чи фізичній особі.

Також визначимо деякі операції, при здійсненні яких застосовуються звичайні ціни.

Операції з необоротними активами:

• визначення первісної вартості основних засобів:

– включених до статутного капіталу підприємства;

– отриманих в обмін на інший об'єкт;

– нерухомості, придбаної разом із землею. У разі якщо об'єкт нерухомого майна (нерухомість) придбавається платником податку разом із землею, яка знаходиться під таким об'єктом чи є передумовою для забезпечення функціонального використання такого об'єкта нерухомості відповідно до норм, визначених законодавством, амортизації підлягає вартість такого об'єкта нерухомого майна. Вартість зазначеного об'єкта нерухомості визначається в сумі, що не перевищує звичайну ціну, без урахування вартості землі;

• визначення доходу від продажу або іншого відчуження об'єкта основних засобів та нематеріальних активів;

• визначення доходу від відчуження землі.

Інші підстави:

• розрахунок суми авансового внеску при виплаті дивідендів у формі, відмінній від грошової;

• розрахунок вартості об'єкта фінансового лізингу, що вперше або повторно вводиться в експлуатацію (для цілей проведення позапланової перевірки);

• віднесення до основної діяльності неприбуткових організацій операцій з продажу товарів, виконання робіт, надання послуг, які пропагують принципи та ідеї, для захисту яких було створено таку неприбуткову організацію, та які є тісно пов'язаними з її основною діяльністю та ін.

Розглянемо, які зміни відбулися у визначенні складу пов'язаних осіб із набранням чинності ПКУ.

Згідно з пп. 14.1.159 ПКУ пов'язані особи – юридичні та/або фізичні особи, взаємовідносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють і які відповідають будь-якій з наведених нижче ознак:

– юридична особа, що здійснює контроль за господарською діяльністю платника податку або контролюється таким платником податку чи перебуває під спільним контролем з таким платником податку;

– фізична особа або члени її сім'ї, які здійснюють контроль за платником податку;

– посадова особа платника податку, уповноважена здійснювати від імені платника податку юридичні дії, спрямовані на встановлення, зміну або припинення правових відносин, а також члени її сім'ї;

– платники податку – учасники об'єднання підприємств незалежно від його виду та організаційно-правової форми, що провадять свою господарську діяльність шляхом утворення такого об'єднання.

Під контролем господарської діяльності платника податку слід розуміти:

а) володіння безпосередньо або через пов'язаних фізичних та/або юридичних осіб часткою (паєм, пакетом акцій) статутного фонду платника податку в розмірі не менш як 20 відсотків статутного фонду платника податку;

б) вплив безпосередньо або через пов'язаних фізичних та/або юридичних осіб на господарську діяльність суб'єкта господарювання в результаті:

– надання права, яке забезпечує вирішальний влив на формування складу, результати голосування та рішення органів управління платника податку;

– обіймання посад членів наглядової (спостережної) ради, правління, інших наглядових чи виконавчих органів платника податку особами, які вже обіймають одну чи декілька із зазначених посад в іншому суб'єкті господарювання;

– обіймання посади керівника, заступника керівника спостережної ради, правління, іншого наглядового чи виконавчого органу платника податку особою, яка вже обіймає одну чи декілька із зазначених посад в інших суб'єктах господарювання;

– надання права на укладення договорів і контрактів, які дають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов'язкові до виконання вказівки або здійснювати делеговані повноваження і функції органу управління платника податку.

Для фізичної особи загальна сума володіння часткою статутного фонду платника податку (голосів у керівному органі) визначається як загальна сума корпоративних прав, що належать такій фізичній особі, членам сім'ї такої фізичної особи та юридичним особам, які контролюються такою фізичною особою або членами її сім'ї.

Тобто підприємству необхідно уважно ставитися до операцій з такими особами та зважати на звичайні ціни товарів(послуг), які їм постачаються.

Загальна характеристика змін:

– зміни у переліку членів сім'ї фізичної особи
(раніше, згідно з п. 1.26 Закону України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» до переліку осіб, які вважаються членами сім’ї фізичної особи, входили її чоловік або дружина, прямі родичі (діти або батьки) як фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, а також чоловік або дружина будь-якого прямого родича фізичної особи або її чоловіка (дружини);

– обмеження кола учасників органів управління платника податку, які визнаються пов'язаними особами;

– розширення кола посадових осіб платника податку, які визнаються пов'язаними особами (якщо особі надано право на укладення договорів і контрактів, які дають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов'язкові до виконання вказівки або здійснювати делеговані повноваження і функції органу управління платника податку, то на період виконання таких функцій, вона визнається пов’язаною особою).

Підприємству важливо переглянути склад пов'язаних осіб та своєчасно відстежувати зміни у цьому складі, з метою недопущення заниження об’єкта оподаткування.
По материалам: ЛИГА:ЗАКОН
Просмотров: 958 | Добавил: Roksolana | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Воскресенье, 19.05.2024, 06:02
Приветствую Вас Гость

Форма входа

Поиск

Календарь

«  Май 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записей

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 44